onsdag den 31. oktober 2012

Det traditionelle samfund:


Det traditionelle samfund:
  • Ender i slutningen af 1800 tallet
  • Faste normer og værdier
  • Fremtiden bestemmes af traditioner
  • Ikke brud med den sociale arv
  • Stor påvirkning af den primære socialisering - familien er meget vigtig
  • Religiøs overbevisning
  • Samfundet er opdelt i klasser

Det traditionelle samfund slutter før 1900 tallets start. Her var der stor fokus på familien, og fremtiden bestemmes af traditioner. Familiebåndet var meget stærkt, og da man ikke havde nogen velfærdsstat dengang, var man afhængig af, at ens børn kunne tage sig af en, når man blev gammel.

Arbejde og familie
Man overtog ofte sine forældres erhverv, dvs. familien også var et arbejdsfællesskab. Man brød altså ikke med den sociale arv, men havde et sæt faste normer og værdier, der skulle følges.
Samfundet var opdelt i klasser og var ofte præget af arbejde i landbruget. Man boede ofte i landsbyer, hvor naturen dannede rammen. I det traditionelle samfund var der et hierarki inde for hver familie. Alle var med til at gøre deres del af arbejdet for at kunne få hverdagen til at hænge sammen. Dvs. at selv børnene var med til at arbejde på marken.

Hierarki og samfund
Religion var i højere grad vigtig, og manden var dominerende både i familien og samfundet. Hierarkiet i samfundet afhang af køn og alder, dvs. de ældste mænd havde mest magt. De sociale bånd var vigtige, og man var ofte tæt knyttet i landsbyerne.
Det traditionelle samfund sluttede som følge af den begyndende industrialisering, da dampmaskinen blev opfundet, og man i højere grad begyndte at se en urbanisering, hvor folk i højere grad flyttede ind til byerne for at få arbejde på fx. fabrikker.


Samfundets hierarki

Familiens hierarki

Du kan læse om det moderne samfund her!

Du kan også læse mere om det senmoderne samfund her!

7 kommentarer: